FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

VERZAMELING HYACINTGLAZEN

Verzameling hyacintglazen In 2016 exposeren wij verzamelingen van Noordwijkerhouters. Elke maand krijgt een andere dorpsgenoot de gelegenheid om zijn of haar verzameling aan bezoekers van NoVaTo te tonen.

Deze maand is de beurt aan de heer George Vink. Hij heeft een verzameling hyacinten op glas aangeboden. De glazen in de vitrine zijn van Nederlandse makelij. Ze zijn gegoten. Vroeger werden ze ook wel geblazen. Andere landen zoals Frankrijk, Engeland en Duitsland hadden zeker vroeger ook productie.

De hyacint komt oorspronkelijk uit het midden-oosten. Sinds ± 1560 wordt de bloem in Nederland geteeld op de kalkrijke, zogenaamde geestgronden. De wereldhandel is grotendeels in Nederlandse handen. De bloem kan goed in de huiskamer op glas worden geforceerd (versneld in bloei getrokken). Deze bollen zijn voor de huisbroei speciaal behandeld en worden dan op het glas met schoon water geplaatst. De bol mag het water niet raken! Hierna moeten de opgeplante glazen ongeveer 12 weken in het donker bij +9 graden bewaard worden. Daarna in de huiskamer in bloei laten komen.

De hyacint doet het goed als voorjaarsbloeier in de tuin. De kwekers bieden hyacinten afbehandeld op potjes aan de bloemenwinkels aan.

De hyacintbollen ontwikkelen zich per dag; deze ontwikkeling is elke woensdag en zaterdag in de Zeestroom te volgen tussen 14:00 en 16:00 uur bij NoVaTo in de Zeestroom, Hoogstraat 58a. De toegang is gratis.