FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis

22 september 2023
Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis De stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) en de stichting Vrienden van de Witte Kerk organiseren samen voor de tweede keer de Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis.

‘Van wie ben jij er een’ in 2022 is zo goed bevallen dat er vol enthousiasme wordt gewerkt aan de tentoonstelling van 2023. Wel met een ander thema: de organisatie richt zich dit keer op het hart van het dorp: het gebied rond de Witte Kerk. Het oudste ‘stukkie dorp’. De kerk is al eeuwen oud. De panden eromheen zijn van veel recenter datum maar zijn wel allemaal voortgekomen uit hele oude vormen van bewoning en bebouwing. Dit gebied is ontstaan uit werkzaamheden van nijvere Noordwijkerhouters.

Er werd recht gesproken, geboerd, gemolken, gevent, gebakken, getimmerd, gesmeed, geslacht, gebankierd, geflaneerd, vergaderd en ook een glaasje gedronken na een lange werkdag. Je kunt zeggen dat dit gebied organisch is ontstaan. Met altijd als middelpunt de kerk met of zonder witte toren.

Er ligt veel in de herinnering van onze dorpelingen opgeslagen. Wie weet er niet een verhaal te vertellen over café De Zwaan, herinnert zich de garage van Zandbergen of de winkel van Ru van Dijk? En was niet iedereen enorm verontwaardigd toen de huisjes achter de kerk van de ene op de andere dag door de slopershamer waren geveld?

Wie kent er niet de mooie foto’s van de muziektent en de pomp? Dit is het gebied waar iedereen elkaar ontmoet. Kijk maar eens naar al die groepjes pratende of koffie drinkende dorpelingen.

Op de Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis wordt de verre en nabije geschiedenis van dit stukje dorp getoond door middel van foto’s en verhalen. Iedereen kan elkaar dan ontmoeten en herinneringen ophalen in het hart van ons dorp: de Witte Kerk.

Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis
vrijdag 6 oktober van 19.00 – 21.00 uur
zaterdag 7 oktober van 10.30 – 16.00 uur
Locatie: Witte Kerk
Toegang is gratis
Organisatie: stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) en stichting Vrienden van de Witte Kerk