FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

De historie van Dyckenburch

30 juni 2023
Dyckenburg NoVaTo heeft nog enkele boeken te koop waaronder het boek 'De historie van Dyckenburch'.
De buitenplaats Dyckenburch in Noordwijkerhout is ontstaan in de 17de eeuw. Het huis dat in 1926 na een brand is herbouwd, spiegelt zich in de vijver in de overtuin, die nu onderdeel is van landgoed Nieuw Leeuwenhorst. De Koepelberg bood ooit uitzicht tot aan de zee.

Over de buitenplaats Dyckenburch
Dyckenburch is in de 17de eeuw ontstaan uit een boerderij, die werd verbouwd tot lusthof voor rijke stadsbewoners. De buitenplaats werd in de loop der eeuwen steeds verder verfraaid. Het bos en de tuinen aan de oostkant van het Westeinde hoorden ook bij Dyckenburch. Daar was onder andere een heuvel, die uitzicht bood op de wijde omgeving. Rond 1800 werd de tuin omgevormd tot een park in landschapsstijl. De vijver werd vergroot en van een eiland voorzien. De overtuin van Dyckenburch maakt nu deel uit van het landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

In oude glorie hersteld
In de 19de eeuw werd Dyckenburch verbouwd naar de mode van die tijd, maar in 1925 ontstond brand bij de aanleg van een centrale verwarming. Dyckenburch brandde tot de grond toe af, maar werd herbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis onder andere gebruikt als pension en diende het als hoofdgebouw van een camping en als discotheek. In 2001 is het complex verkocht. De nieuwe eigenaren hebben het huis geheel in oude glorie hersteld. Zij lieten ook het tegenover Dyckenburch gelegen Huize Remotus restaureren.

U kunt het boek kopen tijdens onze openingstijden.
We zijn geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur.
Kijk voor meer boeken op > deze pagina <.