FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

Lezing: ‘Asocialen in de oorlog’

03 januari 2023
Asocialen in de oorlog Op maandag 30 januari geeft Ivo Yanover een lezing over asocialen in de Tweede Wereldoorlog; een ‘vergeten’ groep.

Een lijst met ruim 2700 namen van Nederlandse slachtoffers die zijn opgepakt, bestempeld als asociaal en veelal zijn omgekomen in een concentratiekamp. In Duitsland vanaf 1933 en in Nederland vanaf 1940 werden 'asocialen' opgepakt en naar diverse kampen in Nederland gestuurd. Vanuit daar werden zij verder op transport gezet naar Duitsland. Onder deze groep vielen daklozen, kruimeldieven, sekswerkers, verslaafden, maar ook alleenstaande moeders of werkelozen. Zonder verder politieonderzoek of tussenkomst van een rechter verdwenen deze mensen uit de samenleving.

Wie waren deze mensen en wat hadden zij gedaan waardoor zij werden opgepakt? Waarom wilde de Duitse bezetter deze mensen vervolgen? Hoe ging deze vervolging in zijn werk? Antwoorden op deze en andere vragen krijgt u op maandag 30 januari.

Locatie: Zeestraat 3A
Tijd: 19:30 uur
Inloop vanaf 19:00 uur

Graag vooraf een kaartje halen in het museum zodat wij weten hoeveel mensen er komen. Per donateur mogen twee kaartjes gekocht worden voor € 2,- per kaartje. De prijs voor niet-donateurs is € 5,- per kaartje.

Lukt het niet om een kaartje in het museum te halen, dan kunt u mailen naar
info@noordwijkerhoutvantoen.nl.