FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

Lezing Mark Sijlmans over oorlogsgraven uit de WOI

15 maart 2022
WOI Begraafplaats Als kind, op weg naar vakanties in Normandië en Bretagne, kwam Sijlmans altijd langs oorlogsbegraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. In België en Noord-Frankrijk. Het werd een traditie dat het gezin dan zo’n begraafplaats bezocht. Daarmee ontstond zijn belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog en begraafplaatsen.

Toen hij in 2000 in Noordwijk kwam wonen, kwam hij er tijdens een herdenking op 4 mei achter dat zich daar ook oorlogsgraven uit de Eerste Wereldoorlog bevonden. Dat was vreemd want Nederland was toch neutraal geweest. Waar kwamen die 85 mannen vandaan? Welk noodlot was hen overkomen? Wie waren zij? Waren er misschien nog familieleden die wat meer over hen konden vertellen? Zou het mogelijk zijn om de namen op al die stenen weer een gezicht te geven…?

En zo begon hij aan een zoektocht die heel veel verhalen opleverde. En waarbij zelfs een onbekende in een anoniem graf zijn naam weer terugkreeg!

De lezing vindt plaats op 5 april in de zaal van Puyckendam en begint om 19:30 uur. Zaal open vanaf 19:00 uur. Een kaartje kost € 5,- en is verkrijgbaar bij NoVaTo in de Zeestraat op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 13:00-16:00 uur of via info@noordwijkerhoutvantoen.nl. Donateurs betalen € 3,-.