FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

Lezing door Jeroen Salman over John Skinner

28 februari 2022
John Skinner Op vrijdag 18 maart organiseert de stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) een lezing door Jeroen Salman over de Hollandse jaren van John Skinner.

De kleurrijke Engelsman John Skinner (1772-1839) bezocht in de jaren 1788-1789 de Franse kostschool van Joseph de Veer in Noordwijk. In die periode schreef hij een uniek en onthullend dagboek dat ten onrechte onbekend is gebleven. Het dagboek, opgebouwd uit 27 rijmende brieven, biedt niet alleen een fraai inkijkje in het leven van een kostschoolleerling, maar beschrijft ook het gedrag, de kleding en het taalgebruik van bekende en onbekende Hollanders.

Het bevat daarnaast beeldende beschrijvingen van het omringende landschap, van Hollandse steden en dorpen, van sport, spel en feesten en van historische gebeurtenissen. In deze lezing zal een aantal van die observaties worden behandeld, met onder andere aandacht voor een bijzondere voetbalwedstrijd uit 1789, waarbij Noordwijk en Noordwijkerhout het speelveld vormden.

De lezing vindt plaats in de zaal van Puyckendam en begint om 19:30 uur. Zaal open vanaf 19:00 uur. Een kaartje kost € 5,- en is verkrijgbaar bij NoVaTo in de Zeestraat op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 13:00-16:00 uur of via info@noordwijkerhoutvantoen.nl. Donateurs betalen € 3,-.