FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

LEERMOMENTEN BIJ OPEN MONUMENTENDAG

01 september 2021
Open Monumentendag Op zaterdag 11 september vindt de Open Monumentendag plaats in Noordwijkerhout en De Zilk. Dit jaar is gekozen voor het thema van 2020: leermonumenten.

De historie van het onderwijs in Noordwijkerhout begint rond de vijftiende eeuw met een kloosterschool in de abdij Leeuwenhorst. Onderwijs vond lange tijd plaats in woonkamers. De eerste school in Noordwijkerhout is, voor zover bekend, gebouwd rond 1817. Behalve in scholen werd uiteraard ook onderwijs gegeven in opvoedingstehuis ’t Hoogt, psychiatrische inrichting St. Bavo en de Voorzienigheid. Het onderwijs in De Zilk begon in 1843.

Op de website van www.openmonumentendag.nl en in het programmaboekje (pdf) ziet u welke monumenten en andere interessante locaties te bezoeken zijn.

  • Zo is er dit jaar een tentoonstelling over de St. Jozefschool/Prinsenhof te zien in de aula van de school.
  • Een kleine tentoonstelling over het onderwijs in Noordwijkerhout is te zien bij NoVaTo in de Zeestraat.
  • In de St. Jozefkerk wordt 'Het jaar van St. Jozef' alsnog gevierd.
  • Verder is het Genootschap Oud de Zilck aanwezig in het Parochiehuis van de Zilk met een interessante tentoonstelling. Zij worden bijgestaan door Hakuna Matata.

Het programmaboekje (pdf) is digitaal te bekijken klik hier, maar een papieren versie is verkrijgbaar bij het VVV, dorpsmuseum NoVaTo en verschillende locaties. Houdt u bij uw bezoek rekening met de maatregelen tegen het coronavirus!

Foto: Blik Op Noordwijkerhout.