Facebook Instagram
Menu

HET ONTSTAAN VAN NOVATO


De historie van NoVaTo zelf begint in 1999 toen het museum Langeveld, in de volksmond het Bavo Museum, onverwachts moest sluiten. De collectie ging grotendeels over ontwikkelingen in de psychiatrie en tussendoor werd aandacht geschonken aan de plaatselijke geschiedenis. Drijvende kracht achter de verzameling was Hennie van Scharenburg, van oorsprong zelf geen Noordwijkerhouter, maar wel iemand die per se wilde dat het lokale deel niet verloren zou gaan.

Expostieruimte in de Bavo Tot aan zijn overlijden in 2012 lagen veel spullen bij Van Scharenburg op zolder. Een ander deel kon in Puyckendam worden opgeslagen, in ruil waarvoor wekelijks een middag werd georganiseerd waarbij ouderen door fotoboeken konden bladeren. De naam Noordwijkerhout van Toen werd bekender. We kregen eens een telefoontje dat er heel veel oude foto's van de St. Victorschool in een container lagen. Of we daar iets mee konden. Natuurlijk hebben we die foto's snel veilg gesteld en kunt u ze in de boeken bij ons bekijken.
Expostieruimte in de Zeestraat Expositieruimte Zeestraat
Omdat de ruimte in Puyckendam voor de groeiende stichting te klein werd, is op zoek gegaan naar andere ruimte. Eind 2013 kregen wij de sleutel van een lokaal in ‘de Zeestroom’ waar wij met een grote groep vrijwilligers werkten aan de verzameling. Een jaar later al mochten wij nog twee lokalen inrichten als expositieruimten. Sindsdien zijn onze inloopdagen verruimd.

Sinds 20 april 2017 kunt u ons vinden in onze nieuwe expositieruimte aan de Zeestraat 3a in Noordwijkerhout. Wilt u ons bezoeken? Kijk dan op deze pagina voor onze openingstijden.

Schenkingen
NoVaTo is vanaf 1 januari 2016 aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een ANBI is een instelling die het algemeen belang dient. Mocht u ons een schenking willen doen, dan kunt u bij de opgave van de inkomstenbelasting giftenaftrek krijgen. Voor NoVaTo betekent het dat wij geen schenkbelasting en/of erfbelasting hoeven te betalen, waardoor uw bijdrage voor 100% bij NoVaTo terecht komt.
Archief
Wij verzamelen alles wat met Noordwijkerhout te maken heeft. Een deel hiervan wordt tentoongesteld in de expositieruimte. Een ander deel komt in de fotoalbums terecht waarin onze bezoekers kunnen bladeren. Op de beeldbank kunt u ook veel van deze foto’s bekijken. Ga daarvoor naar deze pagina.

Een groot deel van het archief bestaat uit foto’s die nog niet beschreven en gescand zijn, documenten, bladen, kranten, schilderijen, posters, noem maar op. Deze zijn (nog) niet inzichtelijk voor de bezoeker. Bent u ergens naar op zoek, dan kunt u een afspraak maken om dit in te zien. U kunt ons een berichtje sturen middels ons contactformulier.

Noortwijckerhout Witte Kerk Vrijwilligers
Een stichting als NoVaTo kan niet zonder vrijwilligers. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij NoVaTo, loop dan eens op vrijdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur bij ons binnen aan de Zeestraat 3a.

Nieuwsgierig wie er al vrijwilliger is bij NoVaTo? Kijk dan op deze pagina.