FacebookVolg ons ook op Facebook
Menu

HET ONTSTAAN VAN NOVATO


De stichting Noordwijkerhout van Toen is ontstaan uit het museum Langeveld, in het dorp ook wel het Bavo Museum genoemd. Het museum was gelegen op het terrein van de toenmalige GGZ ‘Rivierduinen’. In dit museum werd de geschiedenis van de psychiatrie in Noordwijkerhout, respectievelijk Sint Bavo en Sancta Maria getoond. In 1999 werd het museum opgeheven.


NoVaTo-soos
Om de verzameling niet verloren te laten gaan kregen we van Puyckendam opbergruimte aangeboden. In ruil daarvoor organiseerde NoVaTo elke maand een gezellige middag die door veel belangstellenden werd bezocht. Op 4 april 2013 is de Stichting NoVaTo opgericht.

NoVaTo-bode
Expostieruimte in de Zeestraat Medio 2011 kwam het introductienummer van de NoVaTo-bode uit. Deze bode wordt viermaal per jaar uitgebracht, speciaal voor onze sympathisanten. En om met de tijd mee te gaan hebben we inmiddels ook deze website én een pagina op Facebook.
Wilt u ook onze NoVaTo-bode ontvangen? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.
Expostieruimte in de Zeestraat Expositieruimte Zeestraat
Omdat de ruimte in Puyckendam voor de groeiende stichting te klein werd, is op zoek gegaan naar andere ruimte. Eind 2013 kregen wij de sleutel van een lokaal in ‘de Zeestroom’ waar wij met een grote groep vrijwilligers werkten aan de verzameling. Een jaar later al mochten wij nog twee lokalen inrichten als expositieruimten. Sindsdien zijn onze inloopdagen verruimd.

Sinds 20 april 2017 kunt u ons vinden in onze nieuwe expositieruimte aan de Zeestraat 3a in Noordwijkerhout. Wilt u ons bezoeken? Kijk dan op deze pagina voor onze openingstijden.

Schenkingen
NoVaTo is vanaf 1 januari 2016 aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een ANBI is een instelling die het algemeen belang dient. Mocht u ons een schenking willen doen, dan kunt u bij de opgave van de inkomstenbelasting giftenaftrek krijgen. Voor NoVaTo betekent het dat wij geen schenkbelasting en/of erfbelasting hoeven te betalen, waardoor uw bijdrage voor 100% bij NoVaTo terecht komt.
Archief
Wij verzamelen alles wat met Noordwijkerhout te maken heeft. Een deel hiervan wordt tentoongesteld in de expositieruimte. Een ander deel komt in de fotoalbums terecht waarin onze bezoekers kunnen bladeren. Op de beeldbank kunt u ook veel van deze foto’s bekijken. Ga daarvoor naar deze pagina.

Een groot deel van het archief bestaat uit foto’s die nog niet beschreven en gescand zijn, documenten, bladen, kranten, schilderijen, posters, noem maar op. Deze zijn (nog) niet inzichtelijk voor de bezoeker. Bent u ergens naar op zoek, dan kunt u een afspraak maken om dit in te zien. U kunt ons een berichtje sturen middels ons contactformulier.

Noortwijckerhout Witte Kerk Vrijwilligers
Een stichting als NoVaTo kan niet zonder vrijwilligers. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij NoVaTo, loop dan eens op vrijdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur bij ons binnen aan de Zeestraat 3a.

Nieuwsgierig wie er al vrijwilliger is bij NoVaTo? Kijk dan op deze pagina.