Facebook Instagram
Menu

Programma Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis in de Witte Kerk op 15 oktober.
‘Van wie ben jij er een??’

U kunt de ‘Dag van de Noordwijkerhoutse geschiedenis’ bezoeken van 11:00 tot 16:00 uur.

De kerk is open voor iedereen, van jong tot oud, voor alle (oud-) inwoners van Noordwijkerhout. De toegang is gratis.

Wat staat je te wachten bij deze kennismaking met Noordwijkerhouters en hun verleden?

 Ga op zoek naar je familie
Centraal staat de grote boom in het midden, waarin een groot aantal familienamen hangt, maar waar nog veel meer bij kan! iedereen uit Noordwijkerhout kan zijn/haar naam in de boom hangen. Kom er bij!

Maak kennis met Noordwijkerhoutse families
Tien grote Noordwijkerhoutse families worden belicht: met hun stambomen, verborgen geschiedenissen en hun familievoorwerpen. Wat is hun geschiedenis? Zijn er spannende verhalen te ontdekken? Stam je ook af van een van deze families?

Ontdek de geheimen van je voorouders en maak verrassende uitstapjes naar hun verleden
Ben je van plan je stamboom te onderzoeken? Laat je op weg helpen door onze genealogen, en André van Noort, werkzaam bij Erfgoed Leiden en bekend van het televisieprogramma ‘Verborgen Verleden’ en. Zet de eerste schreden op de zoektocht naar je voorouders en maak kennis met genealogie-programma’s die daarbij kunnen helpen.

Was mijn voorouder een boef???
André van Noort weet alles van het ‘crimineel dingboek’. Dus: schroom niet en vraag aan hem of jouw voorouder een boef was. Amateur-historicus Jan Duivenvoorden kan vele smeuïge verhalen vertellen over Noordwijkerhouters. Vraag hem er naar!

Zet je stamboom op papier
Voor wie nog geen stamboom heeft: er is speciaal voor deze dag een stamboomposter te koop. Niet zomaar eentje, maar met een Noordwijkerhouts tintje. Schaf de poster aan en ga aan de slag met het in kaart brengen van je voorouders. Voor kinderen is er een speciale tafel waaraan zij hun ouders/grootouders/overgrootouders en andere familieleden in een stamboom kunnen verwerken. Zij kunnen aan de genealogen om raad vragen.
Van wie bent jíj er een?
Er zijn heel veel foto’s van Noordwijkerhouters te zien: op het beeldscherm in een doorlopende fotoreportage, en op de grote kolommen hangen gezinsfoto’s. Heeft jouw familie een bijnaam? Of zoek in de diverse stambomen naar jouw familie.

Maak kennis met De Boekhorsten
De familie die veel betekend heeft in en voor het dorp zijn de nakomelingen van de nicht van Floris V. Deze nakomelingen woonden eeuwenlang op Kasteel de Boekhorst. De laatste ‘Boekhorsten’ – die kinderloos stierven – lagen in de kerk begraven in een speciaal voor hen ingerichte grafkelder. De grafzerk is nog steeds aanwezig onder het preekgestoelte. Vandaag is de maquette van De Boekhorst te bewonderen, en we laten de stamboom zien van deze laatste twee nakomelingen.

Vlieg de wereld over
Noordwijkerhouters zijn over de hele wereld uitgewaaierd, en in Noordwijkerhout wonen mensen die van over de hele wereld zijn gekomen. Dat willen we laten zien op de wereldkaart waar deze in- en uitgevlogen Noordwijkerhouters door middel van vlaggetjes kunnen (laten) aangeven waar ze vandaan zijn gekomen of naartoe zijn verhuisd.

Vereeuwig jezelf voor de boerderij van Warmerdam
Er is de afgelopen 100 jaar heel veel veranderd in Noordwijkerhout. Gelukkig is de Witte Kerk al eeuwenlang het dappere middelpunt, en veelvuldig vastgelegd op foto’s en op tekeningen. Er is nog zo’n beroemd pand, dat een constante is in het dorp: de boerderij van Warmerdam aan de achterzijde van de Witte Kerk. De boerderij staat vandaag in de Witte Kerk, en iedereen die dat wil krijgt de gelegenheid om in kleding van die tijd voor de boerderij op de foto te gaan. Ga terug in de tijd!

Praat gezellig bij met je neef/nicht/tante/oom/zus/broer/vrienden
De Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis is de gelegenheid om met elkaar bij te praten, om te vertellen van ‘wie jij er een bent’, om verhalen uit te wisselen. Kortom: om al kletsend een ‘bakkie’ te doen. De cateringhoek voorziet in koffie en thee met wat lekkers, voor een klein prijsje.

‘Van wie ben jij er een’ wordt georganiseerd door NoVaTo en De Vrienden van de Witte Kerk. Maak kennis met deze actieve vrijwilligers en hun doelstellingen!
 Meer informatie
www.noordwijkerhoutvantoen.nl
www.vriendenvandewittekerk.nl
  
 Vragen? Stel ze aan
info@noordwijkerhoutvantoen.nl
info@vriendenvandewittekerk.nl

   Kijk ook op deze pagina.